Van de muziektherapeut van Savelberg kreeg de stichting Vrienden van Savelberg de aanvraag voor twee mp3-spelers, een kleine handzaam boxje en een aantal koptelefoons. Deze materialen worden ingezet om te onderzoeken of muziek een rol kan spelen tijdens de zorgmomenten, een positief moment in de dag kan geven of nachtelijke onrust of in slaapproblemen kan verminderen.  Er wordt een gepersonaliseerde afspeellijst voor de betreffende bewoner gemaakt met muziek die voor hem of haar prettig is. Vaak is dit muziek die werd geluisterd tussen het 15e en 25e levensjaar. Daarnaast kijkt de muziektherapeut, naar welke effect de muziek op de bewoner heeft

  • Gaat iemand actief bewegen op de muziek of werkt het rustgevend en ontspannend
  • Klinken er meerdere instrumenten of alleen een piano
  • Roept de muziek herinneringen op? Soms kleven er herinneringen aan muziek die verdrietige of positieve herinneringen oproepen.

 

Zo wordt een afspeellijst samengesteld van ongeveer een half tot een uur en op de mp3-speler geplaatst. Via een koptelefoon, box of via een speciale box in het hoofdkussen wordt de muziek aangeboden. Wanneer de inzet van muziek effectief is wordt familie gevraagd om het betreffende materiaal voor de bewoner aan te schaffen.

 

Succesverhalen

Een mw. is moeilijk te helpen bij de ochtendzorg. Er wordt muziek aangeboden, een half uurtje voor dat de zorg begint. Daarna wordt er tijdens de verzorging door mw. en de zorg meegezongen op de muziek. Het stemt haar positiever, leidt de aandacht wat af van de handelingen tijdens het aankleden waardoor de zorg meer ontspannen verloopt.

 

Een meneer houdt erg van klassieke muziek en draait deze graag hard. Door hem een koptelefoon en mp3 speler aan te bieden kan hij dagelijks naar zijn favoriete muziek luisteren. Meneer is erg dankbaar dat hij zijn favoriete muziek weer dagelijks kan luisteren. Daarnaast helpt hem een moment afgeleid te zijn van zijn verdriet om het afnemen van fysieke mogelijkheden.